Vår Stad: Stadsvandringar i ett annat Stockholm.

Unika stadsvandringar med guider som lever, eller har nyligen levt i hemlöshet. Du får garanterat nya perspektiv och kunskaper om vår vackra stad!

Boka en vandring med oss. Just nu kan du gå med Jenny på Kungsholmen, Hasse på Stockholms central, Victor i Gamla stan, Bob i Koleraparken eller med Trollet i Hammarby sjöstad. Våra guider har upplevt stadens tuffa villkor in på skinnet. De visar dig en annan stad än turistbyråernas Stockholm.

För att boka och få information om aktuella vandringar, skriv ett mail till hej@streetbusiness.se så hör en samordnare av sig och skapar en vandring som passar er. Du kan även använda kontaktformuläret via länken nedan.

Jenny: Mitt Kungsholmen

När Jenny kom till Stockholm hamnade hon i hemlöshet på Kungsholmen. Följ med Jenny när hon berättar om sitt Kungsholmen. Genom århundradena är det många som vandrat in till Stockholm från landsbygden, utan att ha någon bostad.

Start: Kungsholms kyrka, t-bana Rådhuset, ca 1 timme, längd 5 km

Hasse: Stockholms centralstation

För många hemlösa utgör Stockhoms central ett slags nav. Härifrån avgår de nattliga bussar och pendeltåg. Hit kommer frivilligorganisationerna med soppa och smörgåsar. Här finns vännerna. Hasse berättar om en helt annan centralstation än SJs. Ändå samma station.

Start: Centralens huvudentré, Vasagatan. t-bana T-centralen

Hammarby sjöstad med Trollet

Lugnet var en kåkstad som förvandlades till det som idag är Hammarby sjöstad. Ända in på 90-talet var Lugnet var en hemvist för trasiga barn och udda existenser. Myndigheterna ansåg att narkotikamissbrukare skulle hållas isolerade från övriga befolkningen. Det var i Lugnet dessa fick hållas. 

Start: Lumaparken i Hammarby sjöstad. Ta Tvärbanan till hållplats Luma, t.ex. från t-bana Gullmarsplan.

Kolerakyrkogården med Bob

Hör historien om Stockholms galgbacke och avrättningsplats som även använts som en sista viloplats för offren för de olika pandemier som drabbat staden genom århundradena.

Start: Kolerakyrkogården, t-bana Gullmarsplan

Gamla stan: Stockholms stenade regenter

Viktor tar oss med på en historisk vandring längs den svenska regent­längden. Han presenterar oss för kungarna som står staty i och runt Gamla stan. Våra stenade regenter – en lärorik och inspirerande resa från Vasa till Bernadotte!

Start: Gustav Adolfs torg, vid Operan, t-bana Kungsträdgården